Hier schenkt men seculatie

2017
 

Wist jij dat cacao in de 17e eeuw naar Nederland kwam? Toch is het niet terug de vinden op de schilderijen uit de 'Gouden Eeuw'. Dit komt omdat er pas in de 19e eeuw door de Nederlander J.P. van Houten een machine werd ontwikkeld die cacaopoeder van de boter wist te scheiden. 

In de eeuwen daarvoor was cacao alleen voor de elite weggelegd. Eerst in de vorm van seculatie: een vettige bittere drank die bekend stond om zijn helende krachten, later in de vorm van cake en koek. Na de uitvinding van Van Houten kon dan eindelijk de reep worden gemaakt.

In de 20e eeuw speelde cacao een belangrijke rol in de 2e wereldoorlog. Amerikaanse soldaten werden op pad gestuurd met rantsoenen van A tot en met D. De laatste (D) was voor de momenten dat er echt geen tijd was om te eten. Dit waren namelijk chocoladerepen met 97% cacao. De oppeppende werking was genoeg om een militair nog een paar uurtjes door te laten trekken tot hij in staat was rustig te gaan eten. 

Terwijl de D-ration pakketten niet heel erg lekker waren, was de oorlog wel het begin van een andere bekende lekkernij. Omdat chocola smelt bij hoge temperaturen bedachten chocolatiers Mars en Mellman namelijk chocoladevlokken bedekt met een suikerlaagje. Het laagje zorgde ervoor dat de chocolade langer lekker bleef. Na de oorlog werden deze vlokken uit de productie genomen tot veteranen massaal op zoek gingen naar de lekkernij uit hun oorlogstijd. De productie werd herstart en voorzien van de initialen van de chocolatiers: M&M. 

Hier Schenckt men Seculatie

De serie Hier Schenckt men Seculatie kwam tot Stand voor het festival Cacao aan de Kade van de Cacaofabriek in Helmond. De opdracht: maak een fotoserie met cacao als thema. Uiteindelijk heb ik in 5 foto's de 5 eeuwen van cacao in Nederland proberen vast te leggen. En daar ging ik best ver in. Zo zijn alle spullen in het stilleven 20e eeuw daadwerkelijk in de oorlog gebruikt en is de stroperige seculatie in de 17e eeuw naar oudhollands recept. 

De foto's waren op diverse plaatsen te zien en zijn te koop via de webshop. Natuurlijk kun je ook altijd een afspraak maken om een kijkje te nemen. 

Wil jij een stilleven op maat of ben je benieuwd hoe ik aan de slag ga met een thema dat voor jou belangrijk is? Kijk dan even bij mijn stillevens en reportages door op onderstaande afbeeldingen te klikken. 

Stillevens.jpgReportages.jpg